.

.

onsdag 15 april 2015

Synarel-behandling mot endometrios - utvärdering av mig



Okej, jag ska skriva en liten utvärdering av min Synarel-spray. En nässpray som jag använt nu i fyra(?) veckor ungefär.




Den fjärde dagen jag tog den, tror jag det var, mådde jag verkligen skit. Var snurrig och supervarm, brändes nästan när man tog på mig och mådde verkligen SKIT. Det var då alla biverkningar kom och det måendet varade egentligen bara den dagen och dagen efter. Sen dess har jag inte haft någon såndär riktig SKITDAG då jag knappt kommit ur sängen. Däremot har ju medicinen några biverkningar. Jag förväntade mig inget annat heller men här är biverkningarna jag upplevt.

Först och främst - värmevallningar som alla pratar om när det kommer till klimakteriet - JA, det har jag fått några gånger. DOCK måste jag erkänna att jag inte tycker att värmevallningarna är speciellt jobbiga. Vanligtvis är jag otroligt frusen så jag tycker nästan att det är lite skönt att få vara varm för en gångs skull, hur konstigt det än må låta haha. Enda gången jag upplever det jobbigt är ifall jag typ sitter på en trång spårvagn eller har någon nära mig liksom, då kan det bli lite panikkänsla. Men i alla andra fall stör det mig inte alls att få värmevallningar emellanåt - det är som sagt snarare rätt skönt att slippa frysa JÄMT.

En annan biverkning jag upplevt som varit lite jobbig är att jag får ont i näsan och den rinner. Inget som är helt outhärdligt dock utan snarare störande, känner mig lite som en kokainpundare med röd, rinnande näsa haha. Men det är väl för att jag tar sprayen, som är ganska stark, genom näsan. Det påverkar ju slemhinnorna i näsan, inte så konstigt. Men som sagt är det inget jag har jätteont av, utan det är mest irriterande.

Sen har jag lite humörsvängningar, men mitt humör är alltid svängigt så jag trodde att klimakteriet skulle förvärra mitt humör vilket det INTE har gjort. De var några dagar första veckan jag var fruktansvärt arg, lite som en tickande bomb men annars är humörsvängningarna i princip som vanligt, kanske lite starkare ibland men det är ingen större skillnad.

Annars är det väl lite småbiverkningar som kommer emellanåt som huvudvärk och lite allmän "sjukkänsla" i kroppen men det är inget jag inte kan stå ut med. Det är egentligen bara EN biverkan som kommit sen jag började ta medicinen som verkligen är jobbig och det är ingen av de ovan. Nä de ovan kan jag stå ut med, något jag däremot INTE kan stå ut med är hur medicinen påverkar min SÖMN!

Jag har så otrooooooligt svårt att somna. Jag kan vara sjukt trött och ligga i sängen och tycka det är jätteskönt att lägga mig och jag kan känna mig avslappnad och bli lite halvsomnande men det tar fruktansvärt lång tid innan jag verkligen SOMNAR. och då pratar jag om timmar alltså, det är otroligt jobbigt. När jag väl somnat sover jag inte heller lika djupt som jag brukar utan jag sover superoroligt, drömmer mycket mardrömmar och hamnar egentligen inte i djupsömn förrän på morgonen. Jättejobbigt verkligen och de är den enda påföljden av medicinen jag önska kunde försvinna - resten kan jag stå ut med. Men att sova dåligt påverkar hela vardagen så det är otroligt jobbigt. Och då är jag ändå en person som är van att ha sömnproblem - men dessa sömnproblem är på en helt ny nivå. Jag kan gå upp klockan sex och känna att jag inte hunnit mer än halvsomna än liksom. Så ska det inte vara.

Sen måste jag faktiskt skriva det positiva om medicinen också - den har faktiskt hjälpt litegrann. Smärtorna är inte lika intensiva som de varit sen september förra året utan för första gången sen dess kan jag få gå runt med en lägre smärtnivå vilket är jätteskönt. Sen kommer det ju vissa dagar då smärtan är lika brutal som vanligt men jag märker en positiv skillnad av medicinen vilket känns sjukt bra. Och då har jag ändå bara stått på medicinen i snart fyra veckor så tänk om en månad till - då kanske den hjälper ÄNNU bättre. Nu hoppas jag inte att det vänder bara för att jag gav medicinen lite cred här på bloggen haha för jag har verkligen upplevt mindre smärta. Och med mindre menar jag inte att jag slipper smärta utan den är lika frekvent som vanligt, det gör ont varje dag MEN det gör inte LIKA otroligt ont. och det är SÅ skönt. Så hade jag bara kunnat somna lite lättare och drömma lite färre mardrömmar hade jag nog mått bättre än på länge rent endometrios-mässigt just nu.

En sista grej: Detta är MINA upplevelser och det är så jag känner just NU. En månad från nu kanske det ser mycket bättre ut, eller mycket sämre. Jag vill bara poängtera det och verkligen understryka att det är JAG som reagerar såhär på behandlingen - det betyder alltså inte att det behöver vara samma för någon annan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar