.

.

fredag 20 mars 2015

Ny endometriosbehandling med Synarel.


Igår var jag som sagt hos läkaren pga. min endometrios. Och vi pratade en stund, jag blev undersökt och sen pratade vi igen. Den stora frågan har varit VARFÖR jag har så ont trots operation och behandling. Och det vet man ju fortfarande inte, kanske kommer det alltid vara så. Men läkaren tyckte åtminstone (äntligen) att vi skulle ta ut hormonspiralen. Och sen pratade vi om vad jag skulle prova för behandling. Eftersom varken P-piller, hormonspiral eller gulkroppshormon i tablett har funkat för mig så kom vi fram till att jag får prova något nytt, en kraftigare behandling. Så denna gång blev det något som kallas för  GnRH-agonist. Eller GnRH-analog för den som föredrar det. Denna behandlingen kommer försätta min kropp i klimakteriet. Inte föralltid, såklart utan bara så länge jag har behandlingen. Så det är ett "kemiskt-klimakterie" medicinen skapar. Och det ska på något knepigt sätt gynna endometriosen.

Vad jag känner om detta vet jag inte. Det känns inte superkul att gå in i klimakteriet som 21åring - men å andra sidan är det bara för en period då man inte bör använda sån här medicin för länge. Och det KAN ju göra att jag mår bättre och får mindre smärtor. Men jag är inte jättesugen på värmevallningar och annan skit som hör klimakteriet till. Men what to do.... Jag har inte mycket att välja på... Så klimakteriet here I come....


Synarel heter medicinen och den tas som en nässpray. Ska ta den morgon och kväll, ett spray i en näsborre på morgonen och ett spray i den andra näsborren på kvällen. Och jag börjar imorgon. Inte taggad alls för alla biverkningar som kommer som ett paket på posten men förhoppningsvis hjälper den endometriosen att bli lite snällare framöver. Den botar ju inte endometrios, eftersom endo är en kronisk sjukdom. Men den kan åtminstone (förhoppningsvis) ta bort lite av smärtan.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar